O jajkach

O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jajka przepiórcze są na ogół nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.

  • Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.
  • Są pod wieloma względami lepsze od jaj kurzych. Są zdrowsze bo mają więcej ważnych składników odżywczych za to mniej wad, których nie brakuje kurzym jajom. Mają też zdecydowanie lepszy smak.
  • Skład chemiczny jaj przepiórczych jest znacznie bogatszy niż jaj kurzych. Tak samo jak jaja kurze zawierają one duże ilości łatwo przyswajalnych, pełnowartościowych białek, mają jednak znacznie większą zawartość żółtka.
  • Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko z jaj kurzych oraz co najważniejsze – nie zawierają szkodliwego cholesterolu.
  • Zawierają mniej tłuszczu za to więcej mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku), witamin z grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu.
  • Jaja przepiórcze odznaczają się znacznie większą (niespotykaną w innych produktach spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu.
  • W porównaniu z jajem kurzym są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny. Wysoki poziom aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych.
  • Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby.
  • Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem.
  • Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.
  • Znane są także ze swoich właściwości afrodyzjakalnych.
  • Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne